Voor- & nadelen zonnepanelen

Wat zijn de voordelen en nadelen van zonnepanelen?

We zetten de voor- en nadelen van zonnepanelen op een neutrale manier op een rij:

Voordelen zonnepanelen

Hoog rendement en gratis energie: Zonnepanelen vormen een investering die zichzelf binnen 6 tot 8 jaar terugbetaalt. Aangezien de levensduur van zonnepanelen 25 tot 30 jaar is, geniet u nadien zo’n 19 tot 24 jaar van gratis energie.

Omzeil Belgische hoge energieprijzen: In de Belgische energiemarkt zijn de prijzen voor elektriciteit zeer hoog zijn ten opzichte van de buurlanden. Dat maakt het des te interessanter.

Dalende prijzen zonnepanelen: Na het verdwijnen van de fiscale gunstmaatregelen van de overheid, heeft XL Solar meteen gereageerd door de prijs voor zonnepanelen drastisch te laten dalen. Door deze prijsdaling blijven zonnepanelen even interessant dan tijdens de fiscale gunstmaatregelen.

Subsidies: De subsidies onder de vorm van groenestroomcertificaten worden nog steeds toegekend (niet meer particulier maar wel nog voor bedrijven).

Groene lening: Via een groene lening kan men de investering financieren.

Milieuvriendelijk: Zonne energie is ecologisch verantwoord en een onuitputtelijke bron van energie. Bovendien dragen ze bij tot een co2 verlaging

Levensduur: Met een levensduur van 25 tot 30 jaar tonen zonnepanelen zich als een zeer duurzame en rendabele investering.

Onderhoudsvriendelijk: Zonnepanelen vergen weinig onderhoud.

Geluidloos: Zonnepanelen maken geen lawaai of geluid.

Voor iedereen: Of u nu een klein of groot, plat of schuin dak hebt… Iedereen kan zonnepanelen plaatsen en de zon winstgevend laten schijn.

 

Nadelen zonnepanelen

Investering bij aanvang: Zonnepanelen vragen een investering van gemiddeld 7.000€ tot 8.000€ voor een gemiddeld gezin. Een investering die iedereen met zonnepanelen drie tot vier keer zal terugverdienen, maar men heeft daarvoor natuurlijk wel het nodige budget nodig.

Dalende subsidies: De groenestroomcertificaten zijn er nog steeds, maar ze zijn wel trapsgewijs afgebouwd. Hoe vroeger men instapt, hoe langer men hiervan kan meegenieten. Jammer genoeg zijn de certificaten enkel nog van toepassing voor bedrijven en niet meer voor particulieren.

Belang van locatie: De locatie van de zonnepanelen op uw dak is van groot belang. Daarom geven we er de voorkeur aan dat een professioneel getrainde dakwerker van XL Solar de installatie uitvoert. Hij zal rekening houden met de helling, omliggende objecten, enz.

 

Conclusie

De voordelen van zonnepanelen wegen duidelijk zwaarder door dan de nadelen. Het enige wat men nodig heeft, is voldoende budget bij aanvang om deze investering te doen. Over de rest van het proces hoeft u zich geen zorgen te maken. XL Solar zal u daarin op een professionele manier begeleiden en voor de installatie zorgen. Contacteer ons hier voor een gratis en vrijblijvende offerte.