Zonnepanelen – Werking

Waaruit bestaat het hele fotovoltaïsche systeem?

Voor we inzoomen op de werking van zonnepanelen in detail, zien we dat zonnepanelen deel uitmaken van een ketting van 4 belangrijke elementen in het systeem:

1) Zonnepanelen

Zonnecellen worden aan elkaar gekoppeld onder de vorm van fotovoltaïsche zonnepanelen. Deze vangen daglicht op en produceren elektriciteit onder de vorm van gelijkstroom.De zonnepanelen sturen deze opgewekte gelijkstroom via bekabeling door naar de omvormer of hybride omvormer, die de mogelijkheid heeft om een thuisbatterij aan te sturen.

2) Omvormer

De omvormer ontvangt van de zonnepanelen gelijkstroom. Zijn taak is deze gelijkstroom om te zetten naar bruikbare wisselstroom. Nadien zal deze wisselstroom naar de energieverbruikers in uw huis stromen. Meer over de omvormer…

Hybride omvormer: De hybride omvormer zorgt dat de opgewekte energie niet zomaar in het elektriciteitsnet wordt geduwd, maar zal de energie in een thuisbatterij duwen als die aanwezig is, dit tot de thuisbatterij volledig vol is.

3) Thuisbatterij

De thuisbatterij zogt ervoor dat de overschot aan geproduceerde groene energie niet rechtststreeks naar het elektriciteitsnet gaat, maar opgeslagen om later gebruikt te worden als er geen groene energie wordt geproduceerd.

4) Groenestroommeter

De groenestroommeter zal de hoeveelheid opgewekte milieuvriendelijke elektriciteit uit zonlicht tellen. Deze telling vormt de basis voor de groenestroomcertificaten die u zal ontvangen als subsidie. Dit geldt enkel voor bestaande oudere installaties  Meer over de groenestroommeter…

5) Elektriciteitsmeter

Nadien vloeit de stroom verder door uw huidige analoge of digitale elektriciteitsmeter. Wanneer de productie van zonnepanelen hoger is dan wat u verbruikt vloeit de overschot naar het elektriciteitsnet.

Webdesign by NVRC