Kost & Opbrengst – Terugverdientijd

Terugverdientijd en opbrengst van zonnepanelen

Terugverdientijd voor de particulier

Binnen 7 tot 8 jaar hebt u met de huidige energieprijzen uw investering terugverdiend. Dat betekent een jaarlijks rendement van ongeveer 12,5%. Weinig investeringen of beleggingen halen vandaag een hoger rendement dan zonnepanelen. Vermits de energieprijzen jaarlijks stijgen, versnelt hierdoor de terugverdientijd binnen relatief korte termijn naar 6 jaar.

Check de terugverdientijd van uw zonnepanelen op de “zonnekaart” van de Vlaamse Overheid.

Totale opbrengst voor de particulier

De gemiddelde terugverdientijd bedraagt 6 tot 8 jaar. De levensduur van zonnepanelen bedraagt gemiddeld 25 tot 30 jaar. Concreet betekent dit dat uw investering zichzelf verschillende keren terugverdient.

Investeert men bijvoorbeeld 7.000€, dan bedraagt de totale opbrengst na 30 jaar gemiddeld zo’n 30.000€. De winst die de zonnepanelen in dat geval voor u boeken = 30.000€ opbrengst – 7.000€ kost = 23.000€ winst.

 

Waarvan hangt de opbrengst af?

Er zijn verschillende factoren die de opbrengst van de zonnepanelen beïnvloeden:

  • Intensiteit van het licht
  • Hellingshoek van de installatie
  • Omvang van de installatie
  • Daktype (schuin of plat)
  • Temperatuur
  • Aantal uren zon
  • Energieprijzen

Uitgewerkt voorbeeld voor een particulier

We geven een fictief uitgewerkt voorbeeld voor een familie die in Vlaanderen een systeem installeert van 4000 Watt Piek.

Kostprijs zonnepanelen (raming): 1x 6.000€

Jaarlijks terugkerende inkomsten dankzij zonnepanelen: + 880€/jaar

Conclusie: de initiële kost van zonnecellen na 7 jaar is terugverdiend. Na 20 jaar heeft men een theoretische winst gemaakt van zo’n 11.600€.

Dit op voorwaarde dat de elektriciteitsprijs niet wijzigt, wat natuurlijk onmogelijk is. Ieder jaar wordt onze elektriciteit steeds duurder, waardoor de terugverdientijd nog minder wordt.

Bedrijven

Ook voor bedrijven is de installatie van zonnepanelen een risicoloze investering met beperkte kosten en een aantrekkelijk rendement. De mogelijke subsidies en premies verschillen echter van de particuliere installaties. Neem contact met ons op voor vrijblijvende informatie over zonnepanelen voor bedrijven.